FAPAC

La FaPaC reclama al Govern doblar la partida de beques menjador en els Pressupostos del 2017 fins als 120 milions per atendre l’alumnat amb necessitats
  • La FaPaC reclama que els propers Pressupostos de la Generalitat siguin més valents i responsables, atès que l’increment anunciat de 12 milions més no serà suficient per cobrir les necessitats de l’alumnat vulnerable. Augmentar la inversió fins els 120 milions d’euros permetrà arribar a més famílies que ho necessiten i, per tant, ser més útil.
  • La federació demana millores en el sistema: Cal facilitar-ne l’accés als ajuts i simplificar els tràmits, fer que les famílies coneguin amb celeritat si en són beneficiàries, i reduir els terminis de pagament.
    La FaPaC reclamem al Govern de la Generalitat doblar l’actual partida destinada a les beques menjador en els Pressupostos de 2017, un increment que suposaria ampliar la dotació d’aquest curs en 60 milions d’euros amb l’objectiu d’arribar als 120 milions d’euros. Només així estarem més a prop d’atendre les necessitats alimentàries dels 378.000 infants menors de 16 anys en risc de pobresa o exclusió social que hi ha a Catalunya segons les darreres dades d´IDESCAT.

És summament important que els nous pressupostos s’ajustin als compromisos adquirits pel Parlament de Catalunya amb la protecció a la infància vulnerable i permetin atendre les necessitats alimentàries d’aquest 30% d’alumnat, el més afectat pel fracàs escolar.

Els increments dels ajuts dels darrers cursos tot just han arribat a recuperar el nivell del pressupost del curs 2009-10 (55 milions €), però actualment tenim 72.000 alumnes més de 3 a 16 anys i s’ha doblat el risc de pobresa o exclusió social dels menors de 16 anys durant la crisi.  L’increment anunciat de 12 milions més pels pressupostos del 2017 no seran suficients per cobrir tot aquest alumnat vulnerable.

FaPaC considera que davant aquesta situació d’urgència social cal aprofitar l’augment dels ingressos de la Generalitat en millorar aquesta atenció i invertir el doble en ajuts de menjador respecte aquest curs 2016-17 per garantir el 100% de l’àpat als alumnes menors de 16 anys en risc.

Revisió dels llindars

Hem d’assegurar que els llindars pels ajuts de menjador del 100% de l’àpat s´equiparin als ingressos de les famílies en risc de pobresa definits per l’IDESCAT. Actualment no succeeix així. A principis de curs es va dir que, amb els nous llindars, s’arribaria a 98.000 ajuts, dels quals només un 20 % serien del 100% de l’àpat. Per tant, aquest curs només hi ha unes 19.000 beques i 79.000 mitges beques. Això suposa que en dues aules tipus de 25 alumnes, (50 alumnes) tenim 15 alumnes en risc de pobresa o exclusió social, entre ells només 3 tindran una mitja beca i 1 una beca de menjador.

Els alumnes de secundària, desatesos

Tampoc ens podem oblidar del forat negre de secundària i de la desatenció d’aquests alumnes vulnerables. No hi ha hagut cap proposta del Departament d’Ensenyament per garantir el servei de cantina i de beques de menjador per a tots els alumnes d’instituts que ho necessitin. De fet, ni tan sols s’ha portat a terme la tímida prova pilot de donar un esmorzar-dinar en una desena d’instituts anunciada el curs passat, però que no s’ha materialitzat de cap de les maneres. Mentrestant, la situació de necessitat per a molts joves de secundària continua sent la mateixa. 

Menys burocràcia

La insuficient transparència, manca d’informació i l’excés de burocràcia són assignatures pendents. El compromís del Parlament de Catalunya per tal que les famílies coneguin que són beneficiàries dels ajuts abans de l’1 de setembre i sobre un nou model en la gestió no s’ha resolt. Hi ha famílies que a mig curs encara no saben si seran beneficiàries de les beques i d’altres continuen esperant les reclamacions davant la denegació administrativa de la seva petició. Això fa que moltes famílies que necessiten les beques no les puguin gaudir, com ja va passar el curs passat, quan al mes de març encara hi havia famílies sense saber si tenien o no beca menjador.

L’endarreriment dels pagaments des de les administracions segueix sent un greu problema per a les AMPA que gestionen els servei de menjador. En alguns casos es cobra l’import de l’ajut amb més de tres mesos de retard. Per això algunes AMPA encara no han rebut els diners que han avançat per cobrir la despesa dels menús del curs passat.

Només un servei de beques menjador útil, fàcil i que no sigui una mala experiència per les famílies i les AMPA podrà ser efectiu en el compliment amb els compromisos del Parlament. Doblar la inversió en ajuts de menjador fins els 120 milions d’euros permetrà arribar a més famílies que ho necessiten i, per tant, ser més útil. Millorar la informació, simplificar els tràmits i reduir els terminis de pagament facilitarà l’accés i permetrà que demanar aquests ajuts no sigui una mala experiència.

By Administrador

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s