IMPORTANT REVISTA BUMERANG ADSCRIPCIONS

BUMERANG

Associació de Mares i Pares (AMPA de LA VILA)

Número -. 5 Curs 2015-16 Març 2016

ADSCRIPCIONS

ANTECEDENTS

Fins al curs 2014-2015 l´Escola de «La Vila» tenia com a adscripcions a centres d’Educació Secundària, els INS Josep Brugulat i INS Pere Alsius. Això volia dir que els nens i nenes de sisè que acabaven l’etapa de l’Educació Primària podien escollir un dels dos centres i, tal com marca la Llei, se´ls donava per obtener una plaça a l’un o l’altre depenen de les places ofertades.

Durant el curs 2015-2016 això ha canviat. Enguany els alumnes de sisè han tingut adscripció a 3 instituts: l’INS Brugulat, l’INS Pere Alsius i l’INS Pla de l´Estany. Des del Departament d’Ensenyament se’ns va dir: “En els propers 4 cursos es mantindran les mateixes adscripcions que fins ara, entre Primària i Secundària, amb l´excepció de l´ESC Baldiri Reixac que, situada en la zona més céntrica i més equidistant dels tres instituts, tindrà adscripció als INS Pere Alsius, Josep brugulat i Pla de L´Estany per al curs 2016-2017 i al INS Pere Alsius i Pla de L´Estany durant els cursos següents.” És a dir, que per al curs 2016-2017 es preveue hi haurà noves adscripcions a La Vila.

En el pròxim curs 2016-2017, pel que ens han comunicat,en el darrer Consell Escolar Municipal, es revisaran les adscripcions generals a nivel de la zona del Pla de L´Estany. La previsió és que ens tornaran a canviar les adscripcions del nostre centre de manera que passarem novament de 3 a 2 però amb un canvi substancial. Ens volen treure l’opció d’escollir l’INS Brugulat i només deixar-nos triar entre els altres dos instituts l’INS Pere Alsius i l’INS Pla de l’Estany. Aquest canvi és un fet important per varis motius:

  • En primer lloc, perquè famílies amb fills més grans que estan cursant l’ESO a l’INS Brugulat i tenen germans més petits a l’escola no podran accedir-hi. I perquè famílies que viuen pròximes al Brugulat i que van escollir l’escola de “la Vila” al seu moment, es poden trobar que els seus fills finalment vagin a l’INS Pla de l’Estany, just a l’altre extrem de la ciutat.

  • En segon lloc, perquè al tenir la nostra escola doble adscripció no tindrà prioritat per entrar a l’INS Pere Alsius. Resulta que la resta d’escoles que també hi estan adscrites tenen adscripció única i per tant, només entraran a l’INS Pere Alsius els alumnes de «La Vila» amb més puntuació (segons zonació de la ciutat i altres criteris), la resta anirà directament a l’INS Pla de l´Estany.

  • Per què ha passat aquest canvi? Doncs perquè a Banyoles hi ha el “boom” de natalitat que va tenir el seu pic al 2008 i que durant els pròxims 8-10 cursos acadèmics afectarà l’Ensenyament Secundari Obligatori. Aquest fet provocarà que l’INS Pla de l´Estany tingui una evolució creixent fins a convertir-se en un macroinstitut mentre que els altres dos instituts es mantindran constants.

  • PROJECCIÓ DELS GRUPS D’ESO A BANYOLES FINS AL 2026-2027

FETS CRONOLÒGICS

Seguidament us detallem els diversos fets ocorreguts durant aquest curs i que ens han portat a la situació actual:

6 d´octubre de 2015: les AMPES ens vam reunir amb l’Ajuntament de Banyoles i el senyor Albert Bayot, en aquell moment director del Departament d´Ensenyament del Servei Territorial de Girona, per parlar de la necessitat d’instal·lar un nou institut de secundària a la nostra ciutat. En cap moment es va mencionar que “La Vila” patiria un canvi d’adscripcions.

14 d´octubre de 2015: primera sessió del Consell Escolar Municipal (CEM) del curs on es va parlar de: “l´encaix més adient per poder afrontar l’escolarització de l´ESO en els propers 8 anys”. En cap moment es va mencionar que “La Vila” patiria un canvi d’adscripcions.

9 de novembre de 2015: el senyor director dels Serveis Territorials d’Ensenyament de Girona,

Sr. Albert Bayot i Fuertes, va dirigir una carta a l’alcalde de Banyoles, Sr. Miquel Noguer,

perquè informés com a president del CEM als representants de tots els sectors implicats en

l’educació a Banyoles. El Sr. Bayot va dir que ell ho faria als altres ajuntaments (Porqueres?!) i

les respectives escoles. En aquesta carta, el senyor Bayot diu: “el canvi serà mínim els

propers 3 cursos. I aquests mínims ho són: a fi de vetllar per l’equilibri socioeducatiu de

l’alumnat dels tres instituts. Una carta on s’explicava el que s’havia decidit en el CEM del 14

d’octubre, sessió on enlloc es menciona que “La Vila” patiria un canvi d’adscripcions.

1 de febrer de 2016: som informats oficialment en el Consell Escolar, i per primera vegada, que “La Vila” patiria un canvi d´adscripcions. Uns dies abans, les famílies de 6è van rebre una carta informativa des del Departament d’Ensenyament sobre el canvi en les adscripcions i els pròxims canvis pels cursos següents. O sigui, fins al mes de febrer no vam tenir un comunicat oficial d’aquest canvi i en cap moment les informacions facilitades ens feien intuir el que podia passar.

RESPOSTA DE L’AMPA

Immediatament, des de l´AMPA ens vam posar a treballar. Aprofitant que l´escola tenia prevista una reunió informativa per a totes les families, amb la presencia de l´inspector, per informar dels canvis d´adscripcions per la darrera setmana de febrer coincidint amb les portes obertes de l´escola. Vam demanar a la Direcció l´avançament Urgent de la reunió per informar a les families. Previament l´AMPA es va reunir a l´escola amb el nou inspector del Departament d’Ensenyament a Banyoles, el Sr. Adam Manyé i la regidora d’Educació de l’Ajuntament, la Sra. Ester Busquets conjuntament amb la Direcció de l´escola. En aquesta reunió li vam transmetre la nostra indignació per la falta d’informació al respecte i de com s´havia resolt. Vam acordar que el sr. Manyé informaría personalment a les famílies de “La Vila”, la qual cosa es va dur a terme el 23 de febrer en una reunió oberta a totes les famílies del centre a la sala d’actes de l´escola.

Abans d’aquesta reunió l’AMPA va moure fitxa i va fer un sondeig entre les famílies de l’escola per tal de saber quines preferències tenien aquestes alhora d’escollir el centre on volien que els seus fills continuessin els estudis: a l’INS Pere Alsius, a l’INS Brugulat o bé a l’INS Pla de l´Estany. El resultat va ser: les families que van contestar l´enquesta es van dividir entre INS Pere Alsius i INS Josep Brugulat, casi al 50%. Aquestes coincidien amb les que havien sigut les dues adscripcions que tenia el centre fins aquest final de curs, quant l´any anterior la tendència era del 73% al INS Pere Alsius i 23% al INS Brugulat. Es significatiu que tan sols tan sols 3 famílies demanaven l’INS Pla de l´Estany, que era i és en principi la nova adscripció per al curs 2016-2017, en detriment de l’INS Brugulat. Es a dir, al 2014-2015 havia un 23% de families que demanaven el INS Brugulat, al 2015-2016 s´ha doblat la tendencia i al 2016-2017 ens volen treure la adscripcio al INS Brugulat.

En la reunió del 23 de febrer, on el Sr. Manyé ens va explicar els motius dels canvis d’adscripcions per esborrar els possibles dubtes, ens va deixar clar que només canviaven les adscripcions de “La Vila” per no afectar a més escoles i el criteri definitu van ser 50 els metres de distancia que La Vila és més a prop al INS Pla de l´Estany respecte a altre coneguda escola. Tot i així, encara ens va alarmar més quan va dir que l’INS Pla de l´Estany arribaria a tenir 7 línies i ja l’any vinent, curs 2016-2017, augmentaria a 5 línies…És a dir, que tindríem un MACROINSTITUT” a la nostra comarca !!!!

Des d’aquell moment fins ara l´AMPA no ha parat de moure’s, creant una comissió específica per aquest problema, mantenint reunions bilaterals amb el Sr. alcalde, la Sra. regidora d’educació, i posteriorment amb les tècniques del Servei d’Educació de l’Ajuntament… fins aquests moments sense resultats (ja que ens diuen que aquest tema no és competència seva sinó del Departament d’Ensenyament). I a més, com és lògic, també estem en contacte amb la direcció de l´escola mantenint reunions continuades al respecte.

QUÈ REIVINDIQUEM

Per una banda des de l´AMPA no volem un Macroinstitut provisional per un període de 8 a 10 anys, volem més qualitat educativa pels nostres fills i filles. No estem parlant d’un institut de 120 alumnes per curs, sinó d’un centre on hi haurà durant alguns anys de 180 a 210 alumnes pels quatre cursos (per cada curs) de l’ESO. Aquest fet suposa gairebé doblar la dimensió de l’institut actual amb mòduls prefabricats (coneguts com a “barracons”) als camps annexos a l’institut Pla de l´Estany. Segons ens va dir l’Ajuntament no pot anar enlloc més…¿??… El mateix senyor alcalde va parlar d’un problema de ciutat, un problema que veien a venir ja de fa anys…. i que no han trobat cap més solució… sincerament, costa molt d’acceptar. Els nens no han aparegut com bolets, són nens nascuts a Banyoles o a la comarca…. i aquest “problema” existeix des del 2009.

Per altra banda, volem que es reconsiderin les “noves” adscripcions de cara al curs 2016-2017, si més no, no podem acceptar una decisió unilateral del Departament d’Ensenyament. Com en anteriors ocasions demanem la participació en el procés de decisió de les escoles, les AMPA i l’Ajuntament (a nivell de Servei Tècnic) per intentar trobar la millor solució a aquest problema de ciutat. No podem entendre com s’ha fet aquest canvi a una sola escola… perquè cridaríem menys??? Hem de fer sentir la nostra veu!!!!

Estem intentant canviar les coses, i per això et demanem que deixis les teves queixes o comentaris sobre les ADSCRIPCIONS a la finestra que trobaràs a la nostra Web, necessitem la teva veu i el teu comentari. La teva veu també s’ha de sentir!!.

Gràcies.

https://ampalavila.wordpress.com/adscripcions/

By Administrador

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s